Interview met Heartbeatleden

Van links naar rechts: Simone, Joreen en Gertie, geïnterviewd door Margriet


Waarom ben je gaan zingen in een koor?
 

Simone: Mijn moeder is één van de eerste leden van het koor, twintig jaar geleden. In mijn jeugd zat ik vaak thuis op de bank te luisteren hoe zij oefende (ze was heel plichtsgetrouw en oefende heel vaak).  Daardoor kende ik als kind al heel veel liedjes en mocht ik toen ik zestien was ook bij het koor gaan zingen. Eigenlijk mocht dat pas vanaf achttienjarige leeftijd, maar ik kende het repertoire al zo goed dat ik eerder mocht beginnen. Mijn dochter is nu tien en die vindt zingen al net zo leuk als ik. Nog even wachten en dan zingen er drie generaties bij Heartbeat!

Gertie: Ik kom helemaal niet uit een koor-familie. Maar toen ik vier jaar geleden stopte met werken sprak ik de roostermaakster op de school waar ik les gaf en die zei: “ik zit bij popkoor, is dat niet iets voor jou?”. Ik ben het gaan proberen en ik vond het hartstikke leuk. Maar dat koor werd te groot en het is opgesplitst. Ik ben toen meegegaan met het deel dat een nieuw koor zou worden en daar zing ik nog steeds met veel plezier bij.

Gertie: Door een oproep op Facebook kwam ik drie maanden geleden Heartbeat op het spoor. Dus nu heb ik twee koren waar ik erg van geniet. 

Gertie: Eerder zong ik bij grote koren met wel 80 leden, mannen en vrouwenstemmen. Ik heb ook meegedaan met het grote koor van de musical Scrooge in de Grote Kerk. Dus nu was ik toe aan een nieuwe uitdaging: een klein koor. De combinatie van zingen in een groot én een klein koor vind ik erg leuk. Het kost nu wel wat extra inspanning om me het repertoire van Heartbeat eigen te maken, dat heeft nu even de hoogste prioriteit bij mij. 

Vind jij het leuk om in de spotlights te staan?

Joreen: Heartbeat heeft bij de optredens ook altijd een choreografie bij de nummers. Maar om eerlijk te zijn, dat is niet echt mijn ding. Ik sta dan liever wat achteraan en laat de dansnummers graag aan een ander over. Ik vind het voor mezelf te veel om bij een nummer én te zingen én in mijn handen te klappen én rondjes te lopen.

Simone:
Er zijn bij het koor een aantal leden die het fantastisch vinden om te bewegen en te dansen. En een aantal dat zegt “voor mij hoeft het niet zo nodig”. Ieder zijn ding is het motto, we gaan niemand dwingen. Joreen: Die choreografie bij onze nummers is echt wel een pluspunt, daar staan we ook bekend om. Bij korenfestivals waar ook andere koren optreden hoor je mensen vaak zeggen dat ze dat zo bijzonder vinden van Heartbeat.  Het optreden is daardoor levendiger.
Simone: Maar bij een bepaald krachtig nummer kan het ook heel mooi overkomen als het koor stilstaat in een bepaalde opstelling. Die afwisseling maakt het juist interessant. Ook omdat je niet steeds dezelfde gezichten vooraan ziet.

Gertie: Als we in 2021 weer mogen optreden bij korenfestivals en mijn andere popkoor treedt daar ook op dat vind ik dat geen probleem. Dan treed ik gewoon met twee koren op. Dat heb ik al eens meegemaakt, dat een koorlid na ons optreden (in het blauw) zich snel moest omkleden (in het rood) en direct door weer het podium op stapte met haar andere koor. Dus dat moet mij ook wel lukken.

Zit er een feministisch uitgangspunt achter Heartbeat dat alleen uit vrouwen bestaat?

Simone: Heartbeat is een vrouwenkoor maar ik geloof niet dat dat speciaal vanuit een feministische overtuiging zo is opgestart. Maar ik merk wel dat de dynamiek van vrouwen onder elkaar heel speciaal is. We zijn altijd erg open met elkaar, de nazit zou toch heel anders zijn als er ook mannen aanwezig zouden zijn. Er is geen sprake van haantjesgedrag, nee het is één groot kippenhok. Maar waarom de dirigent dan toch een man is, dat weet ik eigenlijk niet. We hebben in het verleden ook wel een vrouwelijke dirigent gehad, een hele goeie!  Maar nu al een hele tijd Olaf (van Rijn). Het is ook zo dat vrouwelijke dirigenten niet zo rijk gezaaid zijn, volgens mij zijn er gewoon meer mannen dirigent. En om zo’n groep vrouwen een beetje te mannen heb je misschien juist wel een man nodig.  Wel een man met humor, anders wordt het niks.

Vul aan: zingen is goed voor…..

Joreen: zingen is goed voor je mentale gesteldheid. Een paar jaar geleden ben ik van het koor af geweest door omstandigheden. Maar dat zingen zit echt in mij. Ik liep op mijn werk ook de hele dag te zingen vanaf ‘s ochtends vroeg. En dat werd zo erg dat die oude dames waar ik mee werk (sommige zijn wel tegen de honderd) tegen mij zeiden: “Joreen ga alsjeblieft weer naar dat koor toe, je hebt het nodig!”. Ze zijn allemaal blij voor me dat ik weer bij Heartbeat zing.

Gertie: Zingen is goed voor je humeur, ik word er enorm blij van. Na het oefenen met het koor kom ik thuis en dan kan ik in geen uren slapen, dus het is wel slecht voor je nachtrust, maar het is enorm goed voor je humeur en je bruist van de energie. Door corona kunnen we nu niet samen repeteren en zijn we thuis met die mp3’s aan de gang, maar daar krijg ik nog steeds energie van, ik word er nog steeds blij van!

Simone: Zingen is voor mij echt ontspanning. Als ik op vrijdagavond de koorrepetitie heb gehad en de gezelligheid daarna, even een drankje achteraf, dan begint het weekend echt goed voor mij! Je bent samen met leuke leuke meiden onder elkaar. Het is het hele plaatje: eerst best hard werken tijdens de repetitie en daarna lekker samen bijpraten, ja dat is echt een supergoed begin van het weekend. Gertie: Die gezelligheid na afloop heb ik dus nog niet meegemaakt want toen ik bij het koor kwam heb ik een paar repetities in de sporthal meegemaakt, op grote afstand van elkaar en daarna moesten we recht naar huis. Maar volgend jaar ga ik dat meemaken, het komt wel goed.

Wat is de speciale Heartbeat aanpak?

Gertie: Het valt me op dat jullie bij de repetities zitten. Ik ken dat niet, bij mijn andere koren ging alles staand. Joreen: Als Olaf iets uitlegt gaan we zitten, maar als we weer gaan zingen doen we dat staand. Althans, dat is de bedoeling. Ik ben zelf ook beter bij stem als ik sta.

Simone: Het koor heeft vier verschillende stemgroepen. En de leden zijn van heel diverse leeftijdsgroepen, tussen de twintig en zeventig zo ongeveer. Er is ook geen leeftijdsgrens. Gertie: uiteindelijk kom je vanzelf bij de lage alten terecht 😉 Simone: vroeger is dat wel een tijdje geweest, dan mocht je niet ouder dan een bepaalde leeftijd zijn om je in te schrijven, maar dat heeft geen zin. Dat hebben we helemaal losgelaten, daar ben ik blij om. Enthousiasme heeft geen leeftijdsgrens!

Joreen: Er is wel een regel betreffende de choreografie. We hebben eens meegemaakt dat bij een optreden mensen zeiden “die pasjes, dat ga ik niet doen”. Dat kan je natuurlijk niet hebben als groep, dat is lastig. Simone: We informeren nieuwe leden ook altijd uitgebreid hierover. En ook over de vrijdagavond, die is echt voor het koor. Je moet het ook zien als teamsport, je kan je team niet zomaar laten zitten.

Simone: Bij de optredens heb ik ook wel solo gezongen, daarvoor moet ik dan eerst een enorme drempel over. Maar ik vind dat ik mezelf moet uitdagen om het te proberen. En als ik niet door de audities kom is dat prima maar dan heb ik het wel gedurfd. Dat is echt mijn persoonlijke doel, om dat wel te durven. Gertie: Nee, ik zing geen solo’s, daar is mijn stem niet goed genoeg voor. Ik zing heel graag, maar in het koor. Joreen: Ik heb wel solo’s gedaan en ook een duet. Ook om mezelf uit te dagen, net zoals Simone. Heartbeat heeft een sfeer van vertrouwen, daar durf ik dat wel. Voor het optreden krijg ik altijd een enorme paniekaanval, maar ik ben supertrots op mezelf daarna. Je leert er ook heel veel van, je krijgt allerlei aanwijzingen van Olaf tijdens de repetities en dan komt de band er bij, dat is echt heel tof! Simone: Ja, met de band erbij komt alles tot leven, de energie barst dan los.

Wat zijn de succesfactoren voor een koor?

Gertie: De succesfactoren voor een koor zijn het repertoire, het kunnen oefenen, de nazit, het enthousiasme van de dirigent(e). Simone: Ook de samenhang van het koor is belangrijk, de gezelligheid onderling. Joreen: En de inzet van de koorleden ook. Als je er allemaal heel veel zin in hebt dan wordt het echt een succes. Simone: Toewijding!